PKD Parts

Cum să schimbi dinții cupei la un excavator

Cum să schimbi dinții cupei la un excavator 1

Ți-ai luat un excavator și ai vrea să știi cum poți schimba dinții cupei acestuia? Află de la noi la ce poți folosi un excavator și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a schimba corect dinții cupei.

La ce poți folosi un excavator

Excavatorul face parte dintre echipamentele grele cele mai folosite în construcții, la aproape orice proiect. În prezent, pe piață poți găsi diverse tipuri de excavatoare, precum:

 • Exavatoare mini și micro care se pot folosi pentru proiecte la scară mică ( la lucrări pe terenuri agricole și la lucrări de construcții în diferite zone urbane și spații înguste)
 • Excavatoare medii și mari care se pot folosi la diverse lucrări de terasare și în ingineria minieră.

Pași privind schimbarea dinților cupei la un excavator

Dinții cupei fac parte dintre piesele care se uzează cel mai ușor dintre toate componentele excavatorului. Forma lor seamănă cu a unui dinte uman, compusă din baza și vârful dintelui ( partea care se poate uza cel mai ușor). Calitatea dinților și costul unei cupe afectează în mod direct eficiența lucrărilor.

Dacă vei lucra pe excavator, uneori nu vei avea altă variantă decât să înlocuiești singur dinții cupei, așa că trebuie să știi cum să-i alegi și să-i înlocuiești corect. Iată cum trebuie să procedezi:

 1. Identifică tipurile de dinți ai cupei

În funcție de lucrările la care este folosit excavatorul, dinții cupei pot fi de trei tipuri:

 • Dinți pentru cupă folosiți la excavarea solului, nisipului și pietrișului. În general, acești dinți sunt potriviți pentru o cupă mare, care are o suprafață mare de stivuire, astfel încât are un coeficient de umplere ridicat, economisind timpul de excavare.
 • Dinți pentru cupă folosiți la săparea minereului de fier, a pietrei etc. Sunt fabricați din oțel rezistent la uzură.
 • Dinți pentru cupă folosiți la penetrarea stratului de rocă cu duritate scăzută. Acești dinți au o forță mare de impact și sunt utilizați pe scară largă în exploatarea cărbunelui.

2.Identifică modul de montare a dinților cupei

Poți monta dinții în două moduri:

 • Lateral
 • Frontal

Montajul lateral se referă la instalarea orizontală a știftului. Spațiul de operare lateral este mic și nu este foarte ușor de dezasamblat, așa că pentru demontare și asamblare trebuie să folosești unelte speciale cu tije lungi.

Când sapi, știftul lateral al cupei excavatorului poate suporta mai multă forță în timpul excavării. Cu toate acestea, dacă cupa este supusă la o forță laterală alternativă mare în timpul utilizării, se uzează cu ușurință, rezultând căderea știftului dinților.

Montajul frontal se referă la instalarea verticală a știftului și a dintelui cupei excavatorului.

Când sapi, știfturile din vârf vor fi supuse presiunii de extrudare frontală a materialelor, iar dacă forța de săpare este mare și cupa nu reușeste să excaveze cum trebuie, știftul dinților poate să cadă ușor.

3. Identifică calitatea dinților cupei

Calitatea dinților cupei depinde de tehnologia folosită la fabricare:

 • Forjare
 • turnare de precizie
 •  turnare în nisip

Dinții forjați sunt cei mai scumpi, dar sunt și de cea mai bună calitate. 

Sfat util! Dacă vei utiliza excavatorul pentru proiecte de terasare, nu va trebui să schimbi dinții cupei foarte des, așa că poți alege dinții forjați. Deși prețul dinților este mult mai mare, durata de viață, procesul de fabricație și calitatea sunt mai bune.

Dinții fabricați prin tehnica de turnare de precizie nu sunt foarte scumpi și, de asemenea, rezistă bine la uzură. În prezent, tehnica de turnare de precizie este o tehnică de producție des folosită la fabricarea dinților cupei unei excavator.

Sfat util! Dacă trebuie neapărat să schimbi dinții cupei, dinții fabricați prin turnare de precizie pot fi o alegere bună având în vedere că sunt mai ieftini decât cei forjați și că rezistă bine la uzură.   

Dinții fabricați prin tehnica de turnare în nisip au prețul cel mai mic, însă din punct de vedere tehnic și calitativ acești dinți nu sunt la fel de buni ca dinții fabricați prin turnare de precizie sau ca dinții forjați.

4. Identifică dimensiunea dinților cupei

Poți opta pentru dinți care se potrivesc cu dimensiunile excavatorului sau poți alege pur și simplu dinți de uz general.

Dacă nu știi exact modelul excavatorului, poți determina dimensiunea dinților cupei măsurând dimensiunile știfturilor și cupei, fie poți măsura dimensiunea dinților.

5. Înlocuiește dinții uzați

Următorul pas este schimbarea dinților cupei excavatorului. Iată ce trebuie să faci:

 • Reglează cupa excavatorului într-o poziție corectă pentru mai multă siguranță și stabilitate (ai grijă ca dinții cupei să nu îți lovească picioarele).
 •  Folosește instrumentul de îndepărtare a știfturilor pentru a îndepărta dinții uzați lovind știftul cu ciocanul din lateral.
 •  Elimină depunerile de material de pe adaptor cu o perie de sârmă sau alt instrument de curățare. Înlocuiește adaptorul dacă este uzat.
 • Așază dinții noi și cupa în poziția inițială a adaptorului, introdu știftul în adaptor și cupă și bate-l cu un ciocan, asigurându-te că știftul este introdus complet.
 • Odată ce ai schimbat un dinte, vei putea schimba toți dinții cupei excavatorului urmând pașii de mai sus fără să apelezi la ajutorul unui profesionist.

După cum poți observa, schimbarea dinților cupei la un excavator nu este foarte dificilă. Trebuie însă făcută cu mare atenție. De asemenea, pentru ca lucrurile să decurgă așa cum îți dorești, este important să ții cont de sfaturile pe care ți le-am dat în acest articol. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul.