PKD Parts

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli.

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli. 1

Odată stabilite importanța și necesitatea tratării cu celeritate care se impun atunci când senila de miniexcavator se deteriorează și se impune înlocuirea, a doua întrebare la care trebuie să răspundem este „Cum schimbăm corect șenila unui mini-excavator?”.

Din dorința de a vă fi de ajutor în acest sens am încropit un set de indicații, sugestii și soluții pe care le-am descoperit în exploatarea utilajelor noastre. Experiența în domeniu și situațiile cheie pe care le-am întâlnit ne recomandă pentru a oferi o viziune amănunțită asupra procedurilor de desfășurat în situațiile limită.

Fiind o piesă de mini-excavator interschimbabilă, șenila de cauciuc este o un element care se aplică exterior utilajului și care nu presupune demontarea completă a acestuia atunci când trebuie să fie înlocuită. Așadar, nu este necesar să umblăm în partea superioară a mini-excavatorului. Poziționată însă în partea inferioară a utilajului și în contact direct cu terenul, schimbarea șenilei de cauciuc sau a oricărui element component al acesteia presupune ridicarea de la sol a utilajului. Aceasta se realizează prin sprijinirea în brațul telescopic și în lama mini-excavatorului și introducerea sistemelor de tip cric în vederea susținerii la înălțime a unui asemenea gabarit.

Ca măsură de precauție înainte de începerea procedurii propriu-zise de înlocuire a șenilei unui mini-excavator, recomandăm efectuarea tuturor activităților necesare pe un teren plat și curat, în vederea evitării dezechilibrării sistemelor de susținere și provocarea unor accidente grave.

Senila de cauciuc poate fi utilizată chiar dacă este uzată însă trebuie inspectată periodic în vederea evitării instalării unui grad de uzură care să transforme suprafața într-una alunecoasă. În ceea ce privește cablul din oțel, dacă uzura șenilei de cauciuc  sau starea deteriorată a acestuia îl fac vizibil,  este necesară înlocuirea completă. Atunci când cablul din oțel este tăiat, înlocuirea sa este imperios necesară deoarece saboții de cauciuc se pot desprinde pe neașteptate, producând accidente grave.

Un alt semn al nevoii de schimbare a senilei de cauciuc este reprezentat de prezența crăpăturilor în stratul superior. Prezența acestora poate favoriza accesul apei, producând ruginirea cablurilor de oțel și căderea sabotului de cauciuc. Tot aici menționăm și desprinderea miezului din cauciuc, condiții care impune înlocuirea de urgență a sabotului.

În vederea inspectării stării generale la senila de miniexcavator, se impune suspendarea utilajului până când saboții de cauciuc sunt ridicați de la pământ și securizarea atentă a întregului ansamblu.

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator
Cum să schimbi corect o șenila de miniexcavator

Menționăm că pentru lucrările de întreținere și curățare zilnice care se impun nu este necesară suspendarea miniexcavatorului , aceasta devenind o activitate necesară atunci când se înlocuiesc complet șenilele.

În timpul desfășurării activității de suspendare trebuie să vă asigurați că nu există personal în cabina mini-excavatorului și că sistemele de fixare a utilajului în poziția dorită sunt perfect funcționale.

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli. 4

Odată suspendat utilajul, se verifică pe partea laterală a mecanismului de rulare poziționarea niplului de ungere care se găsește de obicei ascuns sub un capac. În vederea detensionării lanțului, acesta trebuie slăbit până ce este evacuat lubrifiantul. Acesta este un indicator clar că lanțul este slăbit. Din experiența acumulată până acum în execuție menționăm că există și situații în care cilindrul de întindere nu se retrage suficient și una din soluțiile care au funcționat în trecut presupune introducerea unei bucăți de lemn între lanț și roata de antrenare, cu scopul de a pune lanțul în mișcare. Sugerăm ca ordine de efectuare a acțiunilor ridicarea lanțului de pe roata de ghidaj mai întâi și apoi de pe roata de antrenare.

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli. 6
Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli. 8

În vederea montării lanțului este recomandată ridicarea prima dată pe roata de antrenare și în final pe roata de ghidaj. Acesta se va așeza pe o masă de plastic dur și lanțul va putea fi împins ușor sub mecanismul de rulare.

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli. 10

Ca punct final al procedurii de schimbare menționăm tensionarea lanțului nou montat. Pentru aceasta se va umple cilindrul de tensionare cu un gresor cu presiune.

Cum sa schimbi corect o senila de miniexcavator in 6 pasi simpli. 12

Strângerea supapei de siguranță se realizează atunci când saboții de cauciuc ai șenilelor sunt întinși corespunzător, cu o atenție deosebită pentru reglarea corespunzătoare, rotirea sabotului înainte și înapoi și re-verificarea întinderii. Fiecare pas este extrem de important pentru finalizarea cu succes a procedurii de schimbare a șenilelor utilajului de construcții.

Reglarea saboților de cauciuc pentru șenilele din dreapta cât și cei pentru șenilele din stânga utilajului de construcție trebuie reglați concomitent și cu o atenție deosebită pentru echilibrarea lor. Dacă saboții nu sunt întinși corespunzător, cilindrii ar putea fi defecți. Atunci când saboții de cauciuc ai șenilelor sunt slăbiți, este necesară și îndepărtarea murdăriei și a pământului din jurul roților dințate frontale.

Întreaga procedură de pregătire a utilajului în vederea înlocuirii șenilelor trebuie realizată de către personal specializat și după ce s-a asigurat un perimetru sigur de desfășurare a acțiunii, cu păstrarea activă a normelor de siguranță și sănătate a muncii.

Vă stăm la dispoziție cu lămuriri suplimentare și reprezentări grafice sub formă de schiță a tuturor celor expuse mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul.